LEON REDBONE - CHRISTMAS ISLAND

Het leek het gepaste moment voor het heruitbrengen van deze plaat, die in 1988 voor het eerst verscheen: het was namelijk toen al een heel fijne proeve van de samenwerking tussen Leon Redbone en Dr. John. Nu wil het geval dat Leon op 30 mei van dit jaar stierf en dat zijn maat Mac Rebennack hem een week later volgde op 6 juni. Beide heren samen hadden dus dik dertig jaar geleden hun tanden gezet in een dozijn Kerstsongs, gaande van Irving Berlin’s “White Christmas” over “Winter Wonderland”, “Frosty the Snowman” en “Blue Christmas” tot “I’ll be Home for Christmas” en “Let It Snow” tot gastpianist Terry Waldo’s “That Old Christmas Moon” en de Hawaïaanse titelsong van de hand van Lyle Moraine.

Naast Redbone op -bijwijlen croonende- zang en gitaar -in zijn typerende veelheid aan stijlen, gaande van folk en blues tot jazz en variété, zijn dus aanwezig: Dr. John, die, naast zijn veelzijdige pianospel ook een heerlijke zangpartijj debiteert in “Frosty The Snowman”, de onovertroffen Cindy Cashdollar op dobro, Terry Waldo, die piano speelt op “Christmas Island” en “Let it Snow”, maar niet op z’n eigen “That Old Christmas Moon”, John Gill op banjo, sax en percussie, Brian Nalepka op bas en accordeon, Bobby Gordon, die met zij n klarinet een hoofdrol speelt in “Christmas Ball Blues” en een strijkerstrio, dat, waar nodig, de vereiste romantische geluiden toevoegt.

Deze heruitgave bevat, zoals het hoort, ook een paar extraatjes: zo is er een heel jonge dochter Blake Redbone te horen op “Kitty Cats’ Christmas”, een pure calypsosong en wordt de plaat afgesloten met een alternatieve take van “Frosty the Snowman”. Het was even geleden dat ik de originele LP nog eens uit de kast gehaald had, maar onmiddellijks was daar dat typische gevoel, dat ik altijs gehad heb bij de man: méént hij het nu, of zit hij ons simpelweg een beetje uit te lachen? Ik denk dat ’t een mix van beide is, maar het kan me eigenlijk niet schelen: heruitgaven als deze hebben zeer zeker hun bestaansreden en wat mij betreft, mad iemand zich op de hele Redbone-catalogus gooien.

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

Label: MIG MUSIC

video